fbpx

Op je blauwe ogen?!

Op je blauwe ogen?!

Als je zelf mag kiezen welke kleur ogen je kindje krijgt, zou je dat dan doen? Of, stel dat je 80% kans hebt op het krijgen van ernstige genetische aandoening als taaislijmziekte en er is een manier om dit te voorkomen, zou je dat dan doen? Of je hebt een bepaalde erfelijke aandoening en er bestaat een manier om die te genezen, zou je dat dan doen? De eerste vraag beantwoordt je misschien nog met ‘nee’, maar zodra het om je eigen gezondheid of die van familie gaat, wordt de vraag al wat lastiger. Door de snelle ontwikkeling van gentechniek kunnen deze vragen binnen niet al te lange tijd daadwerkelijk aan je gesteld worden in de spreekkamer van de dokter.

Veelbelovend?

In je genen, bestaande uit DNA, staat een ongelofelijke hoeveelheid informatie beschreven. Informatie over jezelf, over hoe je eruit ziet, over je karakter en over erfelijke ziektes die je mogelijk met je meedraagt. Sinds lange tijd wordt geprobeerd om de werking van het DNA uit te pluizen. Wetenschappers proberen te ontdekken welke genen van invloed zijn op bepaalde ziektes. Nu is er ook de mogelijkheid om die genen aan te passen. Dit kan al langere tijd, maar sinds een paar jaar duikt steeds vaker de term ‘CRISPR-Cas’ op; met behulp van deze techniek kan het DNA heel precies aangepast worden. Je kunt exact aangeven op welke plaats in je DNA een wijziging aangebracht moet worden en welke wijziging dat moet zijn. Als je dus weet dat een gen een bepaalde aandoening veroorzaakt, kun je dit gen uitzetten of aanpassen. Daarom denkt men dat deze ‘veelbelovende techniek’ op termijn gebruikt kan worden om ziekten te bestrijden. Echter, het is ook een heel ingrijpende techniek.

Veel bezwaren

Een eerste bezwaar is dat om te onderzoeken of de techniek veilig is, eerst proeven uitgevoerd moeten op menselijke embryo’s. Deze embryo’s zullen vervolgens worden vernietigd. Wij geloven dat alle leven beschermwaardig is; ook het leven van embryo’s.

Het DNA is daarnaast erg complex. Diverse eigenschappen en kenmerken worden door veel verschillende genen beïnvloedt. Daardoor kunnen onmogelijk alle gevolgen worden overzien van het aanpassen van genen. Daarnaast worden alle veranderingen ook doorgegeven aan de kinderen die later geboren zullen worden omdat het om een genetische aanpassing gaat. De gevolgen hiervan kunnen enorm zijn.

Als de techniek beschikbaar is, zal deze veel breder ingezet kunnen worden dan alleen voor het genezen van ziekten. De ‘designerbaby’ waarbij voor een baby met bepaalde eigenschappen of kenmerken gekozen kan worden is nu nog science fiction, maar lijkt steeds dichterbij te komen.

CRISPR-Cas is daarom niet alleen een veelbelovende, maar ook een gevaarlijke techniek. En dan hebben we nog niet benoemd dat het aanpassen van het design van leven alleen God toekomt! Laten we daarom als christenen kritisch zijn op deze ontwikkeling die in hoog tempo doorgaat!

Ralf Boon, voorzitter commissie Zorg SGP-jongeren

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on print
Share on email